Regio

WinterWelVaart provincie Groningen
Appingedam en Winschoten: 9 december (geweest)
Zoutkamp: 9 & 10 december (geweest)
Garnwerd en Werf Wolthuis in Sappemeer: 13 december (geweest)


WinterWelVaart in Appingedam 9 december

Neem je schaatsen mee want speciaal voor WinterWelVaart is er een kunstijsbaan van 80 m2 achter de kerk waar iedereen gratis kan schaatsen van 11:00-20:00. Aan boord van de Paap (Scoutinggroep Fivel) kunnen de kinderen geschminkt worden en de mooiste kerstknutsels maken. Er zijn diverse muziekoptredens in de muziekkoepel achter de kerk, bij het Paviljoen Overdiep en in Café de Doofpot en aan boord van de schepen.
Het muziekprogramma is van 13:00-20:00 Het eindigt bij het Paviljoen en aan boord rond 17:00.

Met optredens van o.a: 
The Highland Sell-Outs
Krodde meziek
Popkoor &core
Glögg
De zingende Siepels (Cliënten van NOVO uit Groningen)
De Poedies
Three of us
Vocalgroep Puur
Armstrong’s Patent
Stuart Pendrill

Wintermarkt
De wintermarkt is een markt met een grote knipoog naar een kerstmarkt met diverse artikelen, lekkernijen en snuisterijen. Daarnaast verzorgen sommige kraamhouders kerstworkshops van 11:00-20:00. De workshops bestaan o.a uit kersttaarten maken.
De beste snertkoker, Christiaan Boomker en Max Hoekzema zorgen voor een lekker bakje snert en een broodje hamburger op houtvuur bereid. Theaterpret met Petra Drouven als de shopaholic is zij op zoek naar de laatste kerstcadeautjes op de markt. Dickens Family komt het evenement opvrolijken met hun grappen en grollen met het publiek. Tevens krijgt Appingedam bezoek van de IJskoningin.


WinterWelVaart in Winschoten 9 december

Op zaterdag 9 december tussen 11.00 uur tot 17.00 uur organiseert de Stichting Tramhaven Winschoten, in samenwerking met WinterWelVaart, een dag voor jong en oud langs de kade van de Tramhaven en in de Tramwerkplaats. Naast de activiteiten op de kade, kun je een kijkje nemen op één van de historische (charter)schepen. De schippers vertellen graag over hun schepen, die speciaal voor deze dag geopend zijn voor bezichtiging. WinterWelVaart ion Winschoten is gratis toegankelijk.

Locatie: In en om de Tramwekplaats/Harbour Jazzclub, Havenkade- west Winschoten. Met o.a.:

  • Een schaatsbaan van 10×5 meter voor de jeugd
  • Draaiorgel Zwarte Dorus
  • +/- 8 Foodtrucks. Van Aziatische hapjes tot donuts en wafels met heerlijke topping. Van Vis tot Spekkendikken.
  • 2 oude Brandweerauto’s van SOB
  • 4 historische schepen. De Willem Jacob, De Emma, de Spes Mea (met Biblionet aan boord) en Het Vertrouwen
  • Op de Willem Jacob komen 3 verhalen vertellers. Anke Kraste (stadsdichter van Oldambt) Rob Rosendahl die verteld over de Kerstvloed van 1717 en Erik Hulsegge met verhalen uit zijn 2 boekjes, numero dertien en Half Zeuven.
  • 3 gidsen van de Gilde van Stadsgidsen gaan met groepjes mensen rond het havengebied een wandeling maken en vertellen over het heden en verleden.
  • Ook op één van de schepen hebben we muziek. Paulien Muis komt zingen en de Groep Alloway gaat akoestisch optreden.

 

Geschiedenis Winschoten
Door het ontstaan van de Dollard in de 15e eeuw werd het scheepvaartverkeer in dit deel van de provincie nóg belangrijker. Grotere schepen konden tot Winschoten varen, pas in de Tachtigjarige Oorlog kwam er een einde aan deze levendige handel. Nadat in 1637 het Winschoterdiep was voltooid, werden de Oldambtsters verplicht hun zuivel, graan en vee eerst naar Winschoten te brengen, voordat ze die elders mochten verkopen. Ook de welbekende steenfabrieken, de meest grootschalige industrietak in het Oldambt, vestigden zich aan het water.


WinterWelVaart in Zoutkamp 9 en 10 december

De binnenhaven, de Reitdiepskade en het Visserijmuseum vormen samen het sfeervolle decor voor de tweede editie van WinterWelVaart Zoutkamp. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 9 december van 13.00 tot 21.00 uur en zondag 10 december van 13.00 tot 18.00 uur.

Binnenhaven
Er meren diverse schepen aan in de binnenhaven. Bijzonder is de komst van het voormalige betonningsvaartuig Lauwers. Zij ligt tijdens WinterWelVaart op haar ‘vertrouwde’ plekje voor het museum. Verder kan het publiek de reddingboot Gebroeders Luden bezichtigen en een kijkje nemen op het theaterschip De Verwondering. Een aantal Zoutkamper garnalenkotters maakt het plaatje compleet. Aan boord kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma. Zo zijn er optredens van onder andere Onstuimig Schuim, Popkoor Hadewijn, De Poedies en Armstrong’s Patent. De Verhalen van Groningen zal korte lezingen verzorgen over de Kerstvloed van precies driehonderd jaar geleden.

Reitdiepskade
De houten chalets geven de markt aan de Reitdiepskade een warme uitstraling. Het publiek kan hier terecht voor streekproducten, brocante, biologische wijnen en cookiepots (weckpotten gevuld met heerlijke koekjes). De demonstratie van oude ambachten vormt een leuke aanvulling. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Zo is er onder andere snert en glühwein verkrijgbaar. De kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en een schminkster zorgt voor vrolijke gezichten.

Visserijmuseum
Het Visserijmuseum is gevestigd in de voormalige, monumentale betonningsloods (1880) van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.
In het museum laat een modelbouwer van vissersschepen de fijne kneepjes van het vak zien en de garnalenpelsters tonen hun behendigheid en ontdoen de garnalen vliegensvlug van hun schaal. Verder kunnen bezoekers de schilderijen van Zoutkamper amateurschilders bewonderen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een accordeonist en Smartlappenkoor Zoutkamp.

Kerstmarkt
Bezoek op zondag 10 december ook de sfeervolle kerstmarkt in en rondom de Oude Kerk aan de Marnestraat. De Oude Kerk bevindt zich op slechts 5 minuten loopafstand van de binnenhaven. Het publiek kan zich ook per huifkar naar de kerstmarkt laten vervoeren. De kerstmarkt vindt plaats van 13.00 tot 18.00 uur. Er is een gevarieerd aanbod van onder andere zelfgemaakte kerststukjes, kaartjes, home deco en kerstbomen. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een versgebakken visje, een heerlijke tosti of een glas glühwein.

Beide evenementen zijn gratis toegankelijk en worden op sfeervolle wijze met elkaar verbonden. Op de Facebookpagina van het Visserijmuseum is het evenement ‘WinterWelVaart Zoutkamp 2017’ aangemaakt. Belangstellenden kunnen hier op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het programma.


Werf Wolthuis 13 december

Van 13:00 tot 17:00 uur zijn er demonstraties van de oude metaalbewerkingsmachines op de werf, zoals knippen, ponsen, buigen, enz. In samenwerking met de Historische Vereniging worden er oude foto’s van het Winschoterdiep in Hoogezand-Sappemeer tentoongesteld in het bezoekerscentrum. Hier is ook koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Ook het schip de Willem Jacob is toegankelijk voor publiek.

Spinbarg terug in Sappemeer!

Bekijk de films van Spinbarg aan boord van historisch vrachtschip Willem Jacob en duik onder in een eeuwenoude wereld vol magie. Reis door Groningen en overal zie je sporen van het verleden: dijken, wierden, middeleeuwse kerken, kronkelende waterlopen. Dit land is de bron van verhalen over witte wieven, duivels en wonderen: volksverhalen die tot leven komen in het project Spinbarg.

Een grote groep filmmakers, kunstenaars en muzikanten heeft voor Spinbarg een aantal van de mooiste Groningse verhalen verbeeld. Dit najaar trok Spinbarg met deze verhalen door de provincie.

Voor wie de boot toen gemist heeft: tijdens Winterwelvaart komt Spinbarg terug naar Sappemeer! Bekijk de films van Spinbarg aan boord van historisch vrachtschip Willem Jacob.

Datum: 13 december 2017
Locatie: a.b. van de Willem Jacob, haven scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308 Sappemeer
Tijden voorstelling: 13.30, 14.30 en 15.30 uur
Duur filmvoorstelling: 30 minuten

Meer informatie is te vinden op www.historischescheepswerf.nl


Garnwerd 13 december

Op woesdagmiddag 13 december tussen 13.00 uur en 17.00 uur meert WinterWelVaart aan in Garnwerd. Er worden rondleidingen door het dorp georganiseerd. De rondleidingen vertrekken vanaf de ligplaats waar de Gebroeders Luden en de ZK4 liggen.

Daarnaast is er muziek van het Borlealis Kopercollectief. Tijdens WinterWelVaart 2017 zijn vier leden van het Borealis Kopercollectief te horen in Garnwerd! Geheel gekleed in stijl spelen zij de bekende Christmas Carols die we kennen uit de traditie van het kerstfeest en de blaasmuziek. Meer informatie en een promo kijk op www.borealiskopercollectief.n