Tijdens WinterWelVaart is er een bijzondere kunstroute. In galeries, ateliers, aan boord van schepen en op verschillende andere plekken op de wal is werk te zien van kunstenaars die wonen en werken in het A-kwartier. Ook is er werk van gastexposanten te zien.

Bekijk hier de flyer van de kunstroute

let op: Marten van Holten ontbreekt op de flyer, hij exposeert bij Drukkerij Boon, Hoge der A 27 (nummer 4 op de kaart)

Openingstijden Kunstroute:

vrijdag     15 december van 17.00 tot 20.00 uur
zaterdag 16 december van 12.00 tot 18.00 uur
zondag    17 december van 12.00 tot 18.00 uur

Deelnemende kunstenaars:

 

Anja Martina de Boer 

Anja studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en op Academie Minerva in Groningen. Hoewel haar docenten haar stimuleerden om zich te specialiseren in autonome schilderkunst, studeerde ze af in Grafisch Ontwerpen en werkte als art director bij diverse reclamebureaus. Tijdens haar werk als grafisch ontwerper kreeg ze langzamerhand steeds meer opdrachten die illustraties nodig hadden, die ze zelf maakte. Zo herontdekte ze haar liefde voor handgemaakt werk.
In 2018 begon ze langzaamaan weer te schilderen. Sinds 2023 volgt ze cursussen aan de Klassieke Academie en zo vult Anja haar digitale technieken geleidelijk aan met klassiek schilderwerk.
Gasthuisstraatje 2-2 (huis/hofje) - hoek Vishoek t/m hoek Visserstraat

Annuska 't Hart 

Annuska is afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen. Heeft daarna haar droom waar
gemaakt, een eigen kunstatelier runnen en wonen en werken op een pracht locatie in Groningen.
Annuska schildert en maakt bronzen beelden. Inspiratie haalt zij uit de natuur, de dieren
om ons heen. ledere zaterdagmiddag is Kunstatelier Noes geopend en kun je haar werk in het
echt bekijken. Ze heeft al vijf keer meegedaan aan de Kunstroute tijdens WinterWelVaart.
Welkom!
Kunstatelier Noes, Pottebakkersrijge 13

BIJJOSSE

Ik maak sieraden die je elke dag wil dragen. Het liefst een leven lang. Omdat ze zo natuurlijk aanvoelen, dat ze bij je gaan horen. Geen pronkstukken of bling bling. Wel tijdloze favorieten, die jaren mooi blijven. Uit eigen hand gesmeden en daarom nooit identiek aan een ander.  Mijn creatieve ruimte.
Werkmanhuis, Lage der A 12-38

De Ploeg - Aly van der Wal

Kijk met respect en verwondering naar het landschap. De ongereptheid boeit mij. Om dit vast te leggen gebruik ik verschillende technieken. Momenteel maak ik werk op aluminium.  Ik exposeer regelmatig, maar heb nog niet eerder meegedaan met de WinterWelVaart. 
Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg - Dik Breunis
Beeldhouwer met eigen atelier thuis in de tuin Hofstede de Grootkade en lid van De Ploeg sinds 2019. Hij neemt deel aan tentoonstellingen van De Ploeg en maakte het 
Oorlogsmonument aan het Jozef Israelsplein, in opdracht van Stichting Stolpersteine Schilderswijk. Hij verkoopt door eerst beelden uit te lenen, en als het bevalt, wordt het verkocht. Het is de eerste keer dat Dik meedoet aan WinterWelVaart. Zijn werk is te koop in zijn atelier én tijdens WinterWelVaart.
Drukkerij Boon, Hoge der A 27 

De Ploeg - Geert Schreuder

Geert Schreuder is schilder en illustrator en exposeert als lid van De Ploeg. Hij maakt 
landschappen, stillevens, model , opdrachten, acryl/ olieverf. Hij heeft een eigen atelier aan de Esweg 9 in Onstwedde. Zijn werk is te koop en Geert doet voor de eerste keer mee aan WinterWelVaart.
Drukkerij Boon, Hoge der A 27 

De Ploeg  - Janny van der Woude

Lid van kunstenaarsvereniging de Ploeg. Mijn werk neigt naar het abstracte, maar de waarneming is het uitgangspunt.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Josefien Alkema

Ik maak collages en papiersculpturen; upcycling van onafgemaakte tekeningen, die gewoon in een la lagen te wachten. De structuren van de oude tekeningen zijn als kant-en-klare kleuren en lijnen in mijn eigen handschrift. De oude tekeningen worden aan en op elkaar geplakt en weer afgesneden, waardoor lagen zichtbaar worden.  De lagen tonen de tijd; het hergebruik van tekeningen, zelfs mijn eigen geschiedenis als kunstenaar is erin gecomprimeerd. Tijd is een ruimte, net als het landschap. 

Heb je interesse in mijn werk?
Neem contact op of kom langs in mijn atelier in Huizinge (vlakbij Groningen).

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Lydia Jonkman

Vrolijk, kleurrijk werk, giguratieve kunst, acrylverf op linnen. Geïnspireerd op het landschap van Midden - Groningen en Italië. Oldtimers, koeien en huisdieren zijn een favoriet onderwerp dat vaak terugkeert als vrij werk of in opdracht. Haar atelier is in Siddeburen. Lydia geeft workshops en werkt Daarnaast als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Schilderijen en kunstkaarten van haar werk zijn te koop bij haarzelf. Ze maakt regelmatig werk in opdracht.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Marjan Cornelius

De onderwerpen voor mijn werk zijn veelal landschappen, stillevens en portretten. Meestal blijf ik, met mijn persoonlijk handschrift, zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid. Het liefst werk ik naar waarneming, waarbij ik naast het grote geheel ook de details belangrijk vind. Ik ben lid van de Groningerr Kunstkring De Ploeg.  Mijn opleiding heb ik gevolgd aan Academie Minerva in Groningen en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kopenhagen. Het is de eerste keer dat ik meedoe aan WinterWelVaart.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Marloes Buigel Boering

Kunst dat je hart raakt, geinspireerd door de aarde, natuur en de niet direct zichtbare wereld, probeer ik zowel de uiterlijke landschappen als mijn innerlijke beelden weer te geven. Werken zijn met olieverf of met inkt en ganzeveer gemaakt. Mijn atelier is in Groningen maar tijdens WinterWelVaart exposeer ik met andere leden van de Groninger kunstkring De Ploeg in het pand aan de Hoge der Aa 27. 

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Marten van Holten

Geboren in 1958 te Amsterdam. Marten woont in Winschoten tussen de polders van het noorderland.

Na enkele jaren bezig geweest te zijn met muziek en conceptuele projecten begon Marten met schilderen. Zijn inspiratie is de enorme weidsheid van het noorden en de wadden. Zijn werk laat de stilte zien die je kunt ervaren als je "in the middle of nowhere" staat. Als je in het "niets" staat, met de horizon aan alle kanten, dan voel je jezelf pas verbonden met de natuur, met de plaats waar je bent. De stilte blijft dan niet beperkt tot je oren.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Reinier van den Berg

In 1984 studeerde ik af aan Academie Minerva te Groningen. Sindsdien ben ik actief als grafisch vormgever en beeldend kunstenaar. Ik maak schilderijen, zagerijen, objecten, beelden, en houtsneden. Veelal vrij werk en met enige regelmaat opdrachten. Mijn werk kenmerkt zich door een eigen, zeer herkenbare vormentaal. Mijn stijl kan omschreven worden als ‘geconstrueerd expressionisme’. Ik maak series gekoppeld aan een thema. Enkele thema’s zijn: landschappen, zijnstoestanden en het brein, adem en geest, portretten …. In 2015 bracht ik Roersels op de markt. Roersels zijn strak vormgegeven RVS roerstaafjes in de beste Dutch Design traditie: een bijzondere combinatie van het plastic roerstaafje en het zilveren souvenir lepeltje. www.roersels.nl

Mijn atelier is aan huis: Albert Harkemaweg 7, 9831 SV in Aduard.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

De Ploeg  - Mary Velthoen

Mijn kunst is met acryl inkt getekend en zou ik abstract intuïtief noemen. Inspiratie vind ik de natuur.Ik exposeer bijna maandelijks in eigen atelier met Atelierroute van het hoge noorden en in groepstentoonstellingen van Kunstkring de Ploeg in  musea in de drie noordelijke provincies.Mijn werk is te koop. Dit is de eerste keer dat ik met Winterwelvaart meedoe.

Drukkerij Boon, Hoge der A 27

Oju-Ona Francis van Dijk 

Francis maakt onder de naam Oju Ona - oog voor detail sieraden van antieke en oude kralen. Kralen werden over de hele wereld gebruikt als betaalmiddel, symboliseerden trouw en vruchtbaarheid. Ze maakten vaak deel uit van een bruidsschat. Wil je meer weten over de geschiedenis van kralen en sieraden? Kom kijken tijdens Winterwelvaart! Elke ketting van Oju Ona is een sieraad gemaakt van kralen uit Afrika, Europa of Azië. Het zijn antieke, oude en nieuwe kralen gemaakt van onder andere glas, been, schelpen, mineralen, zilver en brons. Naast sieraden is tijdens Winter Welvaart aan de Hoekstraat ook plek ingeruimd voor Martin Tissing, de Groninger schilder die vijf jaar geleden overleed. Hij was jarenlang een vaste en graag geziene gast aan de Hoekstraat 25 en kleurde op verzoek het hele huis met zijn kenmerkende palet. In samenwerking met Prentwerk wordt een selectie werken uit zijn nalatenschap getoond, die alle te koop zijn.
Hoekstraat 25

Franzis-Paula Maas

Als goudsmid en designer voer ik mijn werk uit in de klassieke materialen goud en zilver, waarbij ik ook graag gebruik maak van parels en diverse edelstenen. Mijn ontwerpen weerspiegelen de voor mij belangrijke aspecten; ik hou van sierlijke details, van de spanning tussen strakke vormen en organisch vloeiende lijnen, waarbij draagbaarheid en exclusiviteit voorop staan. Mijn atelier is in Haren maar tijdens de Winterwelvaart ben je van harte welkom op Reitdiepskade nr 3.

Reitdiepskade 3 - alleen zaterdag en zondag

Geertje van der Zijpp

Mijn atelier aan Lage der A 12-35 in het Werkmanhuis heeft meegedaan met alle Winterwelvaarten die er georganiseerd zijn. Naast acrylverf schilderijen zijn er kaarten en posters van mijn werk te koop op het atelier. Kleurrijk, sprookjesachtig, geliefden, engelen, bloemen en dieren zie je veel terug komen in mijn werk, altijd met een positieve uitstraling. Daarnaast is er een serie van schilderijen van het Hoge en Lage der A, in verschillende seizoenen, die juist bij dit evenement mooi passen.

Lage der A 12-35

Atelier Henk Kraayenzank. Beeldende kunst

In zijn atelier maakt Henk al bijna 15 jaar duotentoonstellingen samen met collega beeldend
kunstenaars. Tijdens WinterWelvaart is Agnes van Rijen mijn gast met schilderijen.  Het werk is te koop.
Visserstraat 40

Hinke Veenstra

Het liefst schildert ze op diverse ondergronden (vaak gebruikte paletten) en of panelen vol gekladderd met de resten verf van de cursisten. Dan schildert ze wat haar raakt of emotioneert , de inspiratie kan ook komen uit een mooie oude lijst. Ongebonden in onderwerp en materiaal is het resultaat eigenlijk altijd weer kleurrijk en figuratief. Vrolijk werk, wat past bij haar levensinstelling. Ook met het boetseren van haar beestenbeeldjes zorgt ze voor een glimlach, humor is heel belangrijk in haar werk. Hinke verkoopt haar werk in haar eigen Atelier en via exposities. Workshops en lessen op aanvraag, eventueel zelfs met de mogelijkheid om te blijven overnachten in haar Atelier.  Het zal de eerste keer zijn dat ze meedoet aan WinterWelVaart.
Atelier Hinke Veenstra, Visserstraat 53

Ilse Brul - Schilderijen en tekeningen

Geïnspireerd door het geheel van kleur, vorm en geluid schilder ik over wadden, kwelders, duinen en bergen met diverse materialen: olieverf, eitempera en aquarel. Meestal exposeer ik in galeries en musea maar voor deze Winterwelvaart toon en verkoop ik schilderijen op zaterdag en zondag in Café De Sleutel. Welkom! Heb je interesse in een workshop ‘eitemperaverf maken’ in 2024 dan kan ik je er over vertellen of informatie toesturen.

Café De Sleutel, Noorderhaven 72

Jeanet Metselaar Design

 Na 25 jaar sieraadontwerp met veel exposities in verschillende landen werd Jeanet gegrepen door een nieuw materiaal wat meestal in een afvalcontainer terecht komt. Het zijn oude banners van bedrijven en organisaties die gebruikt worden om evenementen, exposities en festivals aan te kondigen. Van de mooiste stukken ontwerpt Jeanet nu kleurrijke, one-of-a-kind tassen. De tassen die te zien zijn tijdens WinterWelvaart zijn o.a gemaakt van banners uit de Cultuursector van Groningen. De verkoop van de tassen gaat online via social media en webshop, vanuit eigen Studio, afgelopen zomer in de Noorderzonwinkel tijdens Noorderzon en bij Kunstpunt Groningen. Jeanet deed twee keer eerder mee aan WinterWelvaart,  bij Buro Reng, samen met Liz Agostini.
Buro Reng, Hoge der A 31 

Kunsthandel Peter ter Braak

Ter gelegenheid van de presentatie van het boek: VerzamelKunst - Galerie Ter Braak en de Nederlandse en Belgische schilderkunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw toont kunsthandel Peter ter Braak schilderijen uit deze collectie.
Noorderhaven 50

Leonie de Jong

Schilderen is voor mij het plezier van het kijken : zoeken en ontdekken wat ik zie, in vorm, licht en kleur. Niets is zoals je het denkt te zien….. Ik schilder ter plekke, in het landschap en het veld, of in het atelier, afhankelijk van het onderwerp. Het materiaal van deze schilderijen is veelal olie op paneel. Ik ben beeldend kunstenaar en doe 
voor het eerst mee aan WinterWelVaart.
Reitdiepskade 1

Liesbeth Topper

“Elk mens is onderdeel van enerzijds het persoonlijke levensweb waarin ontmoeting, relaties, herinneringen, dromen en verwachtingen een rode draad vormen, anderzijds het “world-wide-web” met zijn voortdurende stroom  van informatie en prikkels die dwingen tot nadenken, verwerken en communiceren. Een ieder weeft zijn eigen levensweb waarin deze werelden met elkaar verbonden worden of waarin je verstrikt kunt raken. De complexe wirwar van mentale processen, bespiegelingen en hersenspinsels in het menselijke brein fascineert en inspireert mij. Ik geef dit vorm door fragmenten van het hoofd te verbeelden. Het hoofd als zetel van de rede, maar ook van de waanzin.”

Hoge der A 13

LIZ AGOSTINI

Deze Oostenrijkse schilderes verruilde in 2011 de bergen voor het platte Groningse land. Ze toont haar abstracte vertalingen in figuratief abstract en lyrisch abstract. Haar werk is sinds jaren geëxposeerd in het binnen- en buitenland. Ze verkoopt haar werk in haar atelier aan de Mauritsstraat 25. Dit jaar doet Liz voor de derde maal mee aan WinterWelVaart. Liz exposeert samen met Jeanet Metselaar in het pand van Buro Reng.
Buro Reng, Hoge der A 31 

Marian Tappel 

“ I can control the flow of paint: there is no accident” ; Jackson Pollock

Ook dit jaar opent Marian Tappel haar deuren tijdens Winterwelvaart en laat Actionpaintings zien. Zij werkt in meerdere disciplines naast alles wat te maken heeft met verf , zoals landart en installaties. De laatste jaren gaat zij gepassioneerd het experiment aan met het hergebruik van plastic. Onder de naam NOOIT MEER MAANDAG geeft zij workshops in haar atelier o.a. actionpainting, monoprint, tekenen op live muziek en “afval is mooi”.
Lage der A 8

Margo van der Sluis

Jarenlang heeft Margo met veel plezier meegedaan aan de
Kunstroute tijdens de WWV. Het halletje van haar huis aan de Hoge
der A 20 was heel klein en met 3 bezoekers al vol. Gelukkig mag ze nu haar sieraden exposeren en
verkopen vanuit de prachtige, 13e eeuwse gewelfde kelder van Hanzevast, Hoge der A 17.Verder zijn haar sieraden te koop vanuit de etalage van de Hoge der A 20 en bij de Heksenketel in de Folkingestraat op nummer 12B.
Hanzevast, Hoge der A 17

Patricia Suer

Patricia heeft meer dan 40 jaar beeldend theater gemaakt en is de veelal ijzeren beelden waar ze mee speelde in haar performances ook gaan exposeren en verkopen. Sinds corona legt ze zich ook toe op het lassen en (laten) gieten van bronzen beelden. Inspiratie haalt ze uit de natuur om zich heen dus je ziet bij haar veelal vogels, fantasiefiguren, bomen etc. Ik verkoop vanuit eigen atelier op afspraak.
Scheepsmakelaardij Fikkers, Hoge der A 36

Sofie Stal
Sofie ontwerpt en vervaardigt hedendaagse sieraden en objecten. Naast het gebruik van edelmetalen, zijn er toepassingen met edelstenen, porselein en andere materialen. Haar Twigs and Leaves collectie bevat een reeks draagbare en toegankelijke sieraden.  In deze collectie zijn symbolen en existentiële vragen te ontdekken. Verder ontwerpt en maakt Sofie objectmatige sieraden, die de grenzen van het draagbare opzoeken. Sofie werkt voornamelijk onder de naam SOinFLOW en heeft haar atelier in de stad Groningen. Naast haar autonome werk, maakt ze ook sieraden in opdracht, waarbij ze in goed overleg met de klant tot een origineel en persoonlijk sieraad komt.
Reitdiepskade 2

Sophie Talbot

I am an Australian artist of Ngarrindjeri decent. Welcome to my world of vibrant geometrical abstract art! Using the dotting technique, with acrylic paint as my medium of choice, I bring each canvas to life with a burst of colour and unique designs. My art revolves around the integration of shapes and patterns, creating a symphony of dots that dance together. Through attention to detail and a patient hand, I place each dot precisely, allowing the artwork to gradually come together.  I find inspiration from the world around me.  Each artwork I create carries a piece of me, inviting viewers to embark on their own personal journey within the canvas. 
Lage der A 29

Trijntje Stelma

Mijn werk is heel verschillend, aquarel, olieverf en gemengde technieken. Vanuit mijn beleving ( natuur en kleuren) laat ik mij inspireren.Heb van te voren geen vast plan. Het werk ontstaat door vorm en kleur. Tijdens de Winterwelvaart exposeer ik in mijn eigen galerie. Het is de eerste keer dat ik mee doe.

Welkom!

Turftorenstraat 24, Atelier Ashelter

Watervast - Jan VelthuisJan en Riny (beide afgestudeerd aan Academie Minerva), combineren het kunstenaarschap met het varen en organiseren van schilder- en zeilvakanties aan boord van hun stoere zeilschip de Mars. Traditiegetrouw exposeren zij tijdens WinterWelVaart hun werk in de hutten van het schip. De aquarel is hun favoriete techniek, ze zijn beide lid van de Noordelijke Aquarellisten. Daarnaast is Riny is ook al jaren docent aquarel aan de Klassieke Academie.

Jan Velthuis schildert graag plein-air, vooral tijdens de vaartochten op het wad, in havens of bij rivierenlandschappen, daarbij op een spontane en  expressieve manier, zonder voortekening direct op grote formaten papier. Kleur, sfeer en abstractie zijn herkenbare elementen in zijn werk. In het atelier zijn ook kleurige bloemstillevens een favoriet thema in de winter.
Aan boord van de Mars

Watervast - Riny Bus
Riny Bus vindt haar onderwerpen in haar directe omgeving: stillevens, van havens en landschappen.. Tijdens de vaartochten gemaakte snelle schetsen van havens, wadlandschappen en schepen werkt ze uit in het atelier. Sfeer en gebondenheid zijn karakteristiek voor haar werk. Met natte wassingen en soms vele lagen verf creëert ze een intieme wereld.
Aan boord van de Mars

Japanse Man

Japan | Style Arts | Crafts

Ik maak theeceremonie-kommen (Chawan), sumi-e (inktschilderingen), Ikebana/chabana vaasjes (Japans bloemschikken), Waterdruppelaars (suiteki) en Kimono's, etc.
Gasthuisstraat 2-13, (huis/hofje)  - hoek Vishoek 

Ingrid Onstenk - Beeldhouwer

Na mijn opleiding als etaleur en grafisch vormgever ben ik al gauw een totaal andere richting opgegaan. Na 25 jaar werk ik nog steeds in steen. Verder giet ik ook brons in eigen beheer en geef ik brons workshops en beeldhouw cursussen in mijn atelier in Groningen.  Mijn werk is zowel abstract als figuratief. Meestal na aanleiding van een thema of iets wat zich aandient en vorm moet krijgen. 
Lage der A 8