Sterrenbeeld kunstroute: Joost Doornik

Joost Doornik (1964) woont en werkt in Groningen en is in 1989 afgestudeerd aan Academie Minerva. Na zijn studie aan de kunstacademie schilderde hij een aantal jaren in de zomermaanden in Frankrijk en Italië. Deze reizen waren vormend voor Doornik als schilder. In de maanden dat hij in Nederland werkte richtte hij zijn aandacht op het schilderen van café-interieurs om zijn vaardigheden op dat gebied te vervolmaken.

Een spel van objecten en mensen
Doornik zegt over zijn werk: ‘Het plezierige van het schildersvak is dat je zelf de beelden kunt creëren die je graag om je heen wilt hebben. Daarnaast stelt het je in staat om schilderijen te maken of te herscheppen, die enigszins vergeten zijn of niet meer voorkomen in het huidige schilder repertoire. Zoals een intieme tafel scène of een café-interieur. Het spel van het winterlicht in een kamer of het contrast van warm licht van een lamp tegen het koele daglicht, dat zijn de elementen waaruit mijn werk vaak is opgebouwd. Een mooi spel van objecten en mensen, door het licht aanschouwelijk gemaakt en vastgelegd in een vluchtige wereld.’

Exposities
Doornik heeft op veel bekende plekken geëxposeerd, zoals de Kunsthal Rotterdam, Museum De Buitenplaats in Eelde en Galerie Wildevuur in Hooghalen. Van 2007 tot 2016 had hij zijn eigen galerie: Galerie Doornik&Schelfhout. Hij is als docent verbonden aan de Klassieke Akademie in Groningen.

www.joostdoornik.nl

Lage der A 4