Sterrenbeeld Kunstroute: Buddy Hermans

Buddy Hermans (Groningen 1947) uit zijn gevoelens in een abstracte beeldtaal.

Dirk van Ginkel schreef in zijn recensie in de Leeuwarder Courant: “Zo onzichtbaar als hij is in zijn documentaires, zo aanwezig is Buddy Hermans in zijn beeldende werk”.

Buddy Hermans maakt naast zijn schilderijen ook documentaires over kunstenaars.
Voor de door hem in 1988 opgerichte stichting Beeldlijn regisseerde hij prachtige documentaires over Kunstkring De Ploeg, Jan Loman, Jan Steen, Gerrit Krol, Kees van der Hoef, Albert Waalkens, Jong in Groningen en vele andere producties. Je kunt, als je het over Buddy hebt, dus niet om zijn films heen. Onder meer voor zijn werk als cineast werd hij in 2006 koninklijk onderscheiden.

Bij toeval werden zijn schilderijen opgemerkt door Ruloff Manuputty destijds directeur van de Vredeman de Vries academie in Leeuwarden. Hij stimuleerde hem en vond dat hij moest gaan exposeren. Buddy herinnert zich een uitspraak van Manuputty: “Trek je niets aan van leermeesters. Voordat je het weet ben je een epigoon en raak je te ver van jezelf verwijderd”.

Zijn schilderijen met oliepastel en acryl zijn verassend. Soms zacht, vaag, dan weer harder van kleur, waarbij hij met contouren ordening in zijn composities aanbrengt. In zijn werk dringt altijd zijn stemming door. Het kan vrolijk, maar ook melancholisch ogen.

“Kleur”, zoals Eric Bos, recensent Dagblad van het Noorden, het verwoordde, “die geen brutale schreeuwlelijk is, maar graag een praatje met je wil maken. (….) Kom maar, hier is het aangenaam, dit is een wereld die je kent, wandel er rustig doorheen en laat je verwarmen”.

www.peterterbraak.nl

Kunsthandel Peter ter Braak
Noorderhaven 50
9712 VL Groningen