´T Land in Zicht – Expositie/Talkshow/Muziek & meer

Kom proeven, kijken, praten en ervaren wat er om de stad heen op het land gebeurt. ‘Boeren op het Hogeland’ en ‘Lokaal Kilo’s Schuiven’ presenteren: ’t Land in Zicht.

Vroeger kwamen de dorpsschepen vanuit Het Ommeland naar hartje Stad. De schippers namen vee, turf, aardappelen, appels, peren, ‘hele en halve tonnen bier’, zaden, boeren, dienstmeiden en knechten mee. Van Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Warfhuizen en Molenrij via Garnwerd over Het Reitdiep, zo richting Stad. En op de kades “een en al beweging van laden en lossen… een gewriemel van kleuren in de zon, van hardwerkende menschen!”

De kustvaarder ‘Anda’ is tijdens Winterwelvaart zo’n dorpsschip uit vroeger tijden. Net aangemeerd aan de kade en een pleisterplek waar boeren, dorpelingen, stadjes en vissers samenkomen om te meeten en te greeten.

Garnalenvisser Henk Buitjes uit Warffum laat je er zijn ‘Solt’ proeven – de zeeman ‘s allerbest kompas is immers een gevuld bierglas – en vertelt over de garnalencrisis en het leven op zee. Streektaaltrio ‘MagWel’ uit Middelstum speelt liedjes over de liefde die als een scheepje verging – want krimpende winden en uitgaande vrouwen zijn niet te vertrouwen – zingt de zeeman. Er wordt soep gemaakt van de landrestanten en je kunt er in gesprek met ‘boeren in tijden van landbouwrevolutie’. Doorlopend trekt het Groninger Hogeland aan je voorbij. Met – op de valreep en met een beetje geluk – een heuse boerenbingo.

Het land in zicht, zoals je het nooit eerder zag!

VRIJDAG
17.00 – 00.00 EXPOSITIE BOEREN OP HET HOGELAND
19.00 – 20.00 SAMEN SOEP ETEN: SMELTKROES STAD & OMMELAND
20.00-22.00 BIERPROEVERIJTJE GARNALENVISSER HENK BUITJES

ZATERDAG
12.00-00.00 EXPOSITIE BOEREN OP HET HOGELAND
14.00-16.00 OUWEHOEREN MET STADJERS EN BOEREN
17.00-18.00 CHANSONS STREEKTAALTRIO MAGWEL
18.00-20.00 SAMEN SOEP ETEN: SMELTKROES STAD & OMMELAND
20.00-21.00 CHANSONS STREEKTAALTRIO MAGWEL

ZONDAG:
12.00 -18.00 EXPOSITIE BOEREN OP HET HOGELAND
14.00 – 16.30 PROEF HET LAND – EEN PROEVERIJ VAN PRODUCTEN UIT OMMELAND