Regio

2019

WinterWelVaart provincie Groningen
14 en 15 december Zoutkamp | vanaf 11.00 uur
14 december Werf Wolthuis, Sappemeer | vanaf 10.00 uur

Binnenkort meer info over wat er allemaal te doen is dit jaar 


WinterWelVaart 2018, Zoutkamp
In de sfeervol verlichte binnenhaven liggen verschillende schepen afgemeerd die voor het publiek vrij toegankelijk zijn. Aan boord en in de horecagelegenheden kun je genieten van een expositie, een spannend verhaal door de Verhalenvertellers of muziek van o.a. de Poedies, Armstrongs Patent, Onstuimig Schuim en Popkoor Hadewijn. In het Visserijmuseum zie je de garnalenpelsters bezig en zorgen de visbakkers voor vlamzalm. Ook zijn er activiteiten voor de kinderen zoals schminken. Naast de Palingrokerij van Gaelle Postma is een overdekte markt met voor elk wat wils, er zijn verschillende streekproducten verkrijgbaar, bloemen en leuke kadootjes.

Op de kade zorgen de Stagemates uit Slochteren en Auth & Tiek met hun straattheater voor vermaak en in de horecagelegenheden aan de haven kun je genieten van heerlijke gerechten of versnaperingen.

Kortom er is van alles te beleven en te zien tijdens WinterWelVaart Zoutkamp. Proef de maritieme sfeer in Zoutkamp op 8 en 9 december.

Meer info op:  www.winterwelvaartzoutkamp.nl


ZK 9 Antonia
 

WinterWelVaart 2018, Appingedam
In Appingedam start WinterWelVaart op 8 december om 11:00 met een markt, entertainment, winterverhalen, schminken en knutselen aan boord van de Paap. Nyk de Vries komt aan boord van de Jade winterverhalen vertellen. Er zijn workshops voor jong en oud, de Dickens Groep treed op en is straattheater. Er zijn diverse kramen met lekkere hapjes, snert, broodjes braadworst, chocolademelk en glühwein, leuke kerstcadeautjes, workshops en nog veel meer!
 
Er is muziek in de muziekkoepel achter de Nicolaikerk, bij het Paviljoen Overdiep en in Café de Doofpot. Met optredens van o.a. Tamar Tanasele, Van de Straat, Het popkoor Ripa, Armstrong’s Patent, De zingende Siepels, Glogg, Stuart Pendrill, Sander Metz en een draaiorgel met kerstmuziek. In de Nicolaikerk vindt ook het jaarlijkse kunst in de kerk plaats van 11:00 tot 17:00.
 

Neem je schaatsen mee wat er is een kunstijsbaan aanwezig op 8 en waarschijnlijk ook 9 december.

 
 

WinterWelVaart 2018, op Werf Wolthuis | Sappemeer

Op zaterdag 8 december 2018 zijn de haven van Sappemeer en de Historische Scheepswerf Wolthuis regiolocaties van de Winterwelvaart. In de haven komen vier oude schepen te liggen, die door het publiek zijn te bezichtigen.

De zeetjalk “Spes Mea”, gebouwd in 1902 voor Jan Dost op de werf van Boerema in Martenshoek; de spitse praam “Familietrouw”, in 1894 gebouwd in Stadskanaal voor Harm Drost; de “Emma”, in 1922 als PW17 gebouwd bij de scheepswerf Gideon voor Provinciale Waterstaat. Zij werd enige jaren geleden gerestaureerd op de Historische Scheepswerf Wolthuis. Ook de 90 jaar oude Nomadisch van schipper Berend Veldman doet mee. In het gezellig ingerichte en verwarmde vrachtruim gaat de heer Veldman op zijn praatstoel zitten en vertelt over zijn belevenissen met het schip, waarmee hij zijn hele leven heeft gevaren. Ook de andere schippers geven rondleidingen en vertellen over de boeiende geschiedenis van hun schip.

Op de scheepswerf is die dag tussen 10:00 en 18:00 uur veel te zien en te beleven. De smid staat aan zijn smidsvuur, de klinkerploeg geeft demonstraties klinken en op de binnenplaats staat een rookton waar de palingroker mee bezig is. Kapitein Joop van der Marel van het Maritimes Museum in Westerende-Kirchloog (D) komt met enkele nog draaiende oude motoren en scheepsmodellen, de Stichting Oud Zeilend Hout toont een oude ZM-jol en een Finnjol,

het Groninger Schaatsmuseum komt uiteraard met allerlei soorten schaatsen en de Stichting Watervloot richt een informatiestand in. Vereniging “de Binnenvaart” geeft informatie over de historie van de binnenvaart en showt modellen van binnenvaartschepen en de heer Jaap Boersema laat zijn uitgebreide collectie maritieme foto’s zien.

In het Bezoekerscentrum geeft Galerie Beeld en Kunst acte de présence met beelden en schilderijen en er zijn muzikale optredens van meerdere artiesten, o.a. Rieks Folgerts & Margret Maas en Irene Wilkens & Sikkom Kult. Verder zijn daar nog de schilderijen te zien van Esther Toxopeus en Redlum.vanava

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. In het Bezoekerscentrum worden erwtensoep, gehaktballen en glühwein, koffie of thee geserveerd.