Regio

2019

WinterWelVaart provincie Groningen
14 en 15 december Zoutkamp | vanaf 11.00 uur 
14 december Werf Wolthuis, Sappemeer | vanaf 10.00 uur

WinterWelVaart Zoutkamp biedt bruisend programma

Op zaterdag 14 december en zondag 15 december vormt de gezellige binnenhaven van Zoutkamp het decor voor WinterWelVaart Zoutkamp. Dit evenement is een van de regionale versies van WinterWelVaart in de stad Groningen een weekend later. Zaterdag 14 december om 11.00 uur wordt WinterWelVaart Zoutkamp 2019 geopend door Garnalenkoningin Stephanie Muller.

Op 14 en 15 december liggen aan de sfeervol verlichte Reitdiepskade in Zoutkamp verschillende schepen afgemeerd die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Neem een kijkje aan boord van de Jade en de Najade en geniet van muzikaal talent en mooie verhalen. Ook ligt er het stoere oud marineschip de Triton, waar men aan boord kan kijken, luisteren en proeven over de tijd dat de Triton nog marineschip was. Stap ook gerust aan boord van de reddingboot Gebroeders Luden, het museumschip de ZK 4 en enkele viskotters en proef de maritieme sfeer. Na de opening door de Garnalenkoningin komt op zaterdag om 12.00 uur de Anda over het Reitdiep Zoutkamp binnenvaren. De Anda is een van de laatste coasters in Groningse handen en zal afmeren aan de dam. Ook hier bent u welkom aan boord.

Activiteiten voor jong en oud
Aan boord van de schepen en op de kade, in het Visserijmuseum en bij de horecagelegenheden kan men twee dagen genieten van kunst en cultuur; een spannend verhaal door de Verhalenvertellers of muziek van Bob Heidema, Onstuimig Schuim, het Zoutkamper Smartlappenkoor, Martin Kramer, de Poedies, accordeonist Theo Zant, een doedelzakspeler en meer. Aan boord van de Jade kan men genieten van het muzikaal talent van verschillende Zoutkampers. Albert Buursma verzorgt aan boord van de Najade een lezing over 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee. In het Visserijmuseum zie je de garnalenpelsters en nettenboeters bezig en buiten zorgen de visbakkers voor overheerlijke vlamzalm. Je kunt raden welke vissoorten zoal gevangen worden op zee en meedoen aan de speurtocht naar garnalen. Ook kunnen kinderen zich laten schminken en is er een theatervoorstelling door Onstuimig Schuim. Naast de Palingrokerij van Gaele Postma en deels in het Visserijmuseum is een gezellige, kleine overdekte markt. Hier is voor elk wat wils te koop, van verschillende overheerlijke streekproducten en prachtige bloemarrangementen tot oliebollen, sieraden en leuke cadeautjes.

Gekleurde loodsen
Dit jaar zijn de activiteiten uitgebreid naar de gekleurde loodsen verderop aan de Reitdiepskade. Onder andere Straattheater de Stagemates treden daar zaterdag op in Café Restaurant Aan de Haven (voormalige sloepenloods). Op de kade zorgen Leentje & Astrid voor het nodige vermaak en in de horecagelegenheden rond de haven kan men genieten van gezelligheid en muziek onder het genot van heerlijke gerechten of versnaperingen.

Kortom er is van alles te zien en te beleven tijdens WinterWelVaart Zoutkamp. WinterWelVaart Zoutkamp is gratis toegankelijk op zaterdag 14 december en op zondag 15 december vanaf 11.00 uur. Het volledige programma volgt binnenkort op www.winterwelvaartzoutkamp.nl.

 
 

WinterWelVaart in Sappemeer

De Historische Scheepswerf Wolthuis en de Haven van Sappemeer zijn op zaterdag 14 december weer uitgekozen als locaties voor de WinterWelVaart. Bezoekers kunnen die dag van 10:00 tot 17:00 uur genieten van een keur aan activiteiten. De officiële opening wordt verricht door de heer Adriaan Hoogendoorn, burgemeester van de gemeente Midden-Groningen.

Activiteiten op de werf
In de werfgebouwen tonen en verkopen kunstenaars hun artistieke producten, kan men prachtige scheepsmodellen bewonderen en geven allerlei nautische instanties informatie en voorlichting. Kinderen tot 16 jaar kunnen onder deskundige begeleiding hun eigen, echt varend, stoombootje maken. Ze mogen ze thuis verder afwerken en kunnen het resultaat inzenden, waarna een jury de inzendingen beoordeelt. De drie mooiste exemplaren worden beloond met een leuke prijs.Op het werfterrein ronken de oude scheepsmotoren van het Appingedammer Bronsmotoren Museum en het Maritimes Museum Westerende. De prachtig gerestaureerde, meer dan 80 jaar oude, zeilboot “GIEN” staat er te pronken en Harm Kay rookt zijn verse paling.

Muziek in het Bezoekerscentrum
In het Bezoekerscentrum zijn de gehele dag optredens van een keur aan artiesten.

10:30 – 11:45 uur:
Vollek!, brengt op ontspannen wijze allerlei muzikale stijlen ten gehore, zoals folk, blues en ballads met soms een Oost-Europees tintje.

12:45 – 13:30 uur:
Rieks & Margret, bekend en geliefd gitaar- en zangduo vertolkt zelfgeschreven Gronings- en Engelstalige liedjes.

14:30 – 15:30 uur:
Rachel Croft, een jonge singer-songwriter uit York (UK) met een mooie diepe stem, waarbij ze zichzelf op de gitaar begeleidt. Door haar deelnames aan festivals, vooral in Engeland en Ierland, is ze een populaire folkartieste geworden.

16:00 – 17:15 uur:
Irene Wilkens + Sikkom Kult, een prachtige stem en een herkenbaar verhaal en geluid maken van Irene en haar band “Sikkom Kult” een unieke verschijning in de Groninger streektaal.
In het Bezoekerscentrum zijn koffie, thee, fris, enz., alsmede de inmiddels traditionele snert en gehaktballen de gehele dag verkrijgbaar.

Presentatie vaarkaart Tasmanroutes
Om 13:30 vindt in het Bezoekerscentrum de presentatie plaats van de Tasmanroutes, een nieuwe recreatieve vaarkaart voor de provincie Groningen, een initiatief van GROMMO (Groninger Maritieme Musea Overleg) Aansluitend zal de heer Leonard Teerling een lezing houden met als onderwerp “Kansen voor het (vaar)toerisme in Groningen”.

Havengebeuren
In de Haven van Sappemeer is een zestal historische schepen aangemeerd.Nestor is de in 1894 gebouwde spitse praam “Familietrouw” en ook het in 1926 op de Wolthuiswerf gebouwde skûtsje “Trouwe Hulp” is na 93 jaar weer teruggekeerd op haar geboorteplaats. De directieboot “Emma”, de tjalk “Verwisseling” en de luxe motors “Cinclus” en “Nomadisch” completeren het zestal. Bezoekers kunnen kennismaken met de schippers, die hun schepen gratis openstellen en er graag over vertellen. In de gezellige roef van de “Trouwe Hulp” zal rasverteller Jan Sporrel de luisteraars koude rillingen bezorgen met zijn verhalen over o.a. de beruchte zeerover Klaus Störtebeker, die in vroegere tijden de Noord- en Oostzee onveilig maakte.