Programma 2018

Programma bijwerken...

PROGRAMMA

Selecteer de gele vakjes boven het programma om het programma te filteren. Bijvoorbeeld 'MUZIEK' op 'ZONDAG'. Bekijk hier de kaart en het programmaschema.

Lees meer

Sterrenbeeld Kunstroute

De Sterrenbeeld Kunstroute leidt u langs verschillende locaties aan onder andere de Hoge en Lage der A, de Pottebakkersrijge, de Noorderhaven en de Reitdiepskade.

Lees meer

Wintermarkt

Kom naar onze unieke Wintermarkt voor je laatste kerstinkopen! Ook dit jaar hebben we weer gezorgd voor een gezellige en bijzondere samenstelling van winterse producten, eten en drinken, kunst en antiek en andere niet-te-missen snuisterijen. Vrijdag: 12.00 uur - 22.00 uur Zaterdag: 12.00 uur - 22.00 uur Zondag: 12.00 uur - 18.00 uur

Lees meer

Rondvaarten

Maak een rondvaart langs WinterWelVaart met de Emma, Gronings Veer, de Grachtenboot of de Beppe Baukje. Een unieke ervaring! De schepen vertrekken vanaf de Kleine der A.

Lees meer

Garcia Garcia

Meisjes lopen tegen muren op, mannen verliezen hun tong, zielen raken verstrikt. Garcia-Garcia schetst gerimpelde levens. De Groningse band is niet toevallig vernoemd naar een Uruguayaanse rasvoetballer die ontheemd ploeterde op de Nederlandse velden.

Lees meer

Waiting for the Sun

De band richt zich op het nieuwste werk van zanger / toetsenist Durk van der Meer. De combinatie van zijn hoge zangstem en de prachtige melodieën zorgen voor een beleving die doet denken aan artiesten als Novastar, Sufjan Stevens, Elliot Smith en zelfs Neil Young.

Lees meer

Irene Wiersma

Met haar band brengt ze sprankelende muziek met Nederlandstalige teksten en pakkende melodieën. Liedjes vol tegenstellingen, van licht ontregelende signatuur, die je meevoeren naar een dikwijls grimmige, veelal persoonlijke wereld vol controverse.

Lees meer

Speeltuin vd Messen

De Messen zijn divers en uiteenlopend. Niet alleen hun muziek, maar ook hun muzikanten. En ook de vrienden van de muzikanten. Verwacht in hun Speeltuin een gevarieerd allesomvattend programma. Van klein naar groot en van kleins naar groots, iedereen kom meespelen!

Lees meer

Abel de Kam

Met zijn gitaar en een mix van nieuwe én oude liedjes die zich ergens tussen folk, pop en traditionals bevinden, zet Abel de Willem Jaco op z'n kop.

Lees meer

Daniel Drost

Dost maakt akoestische folkmuziek en speelt sinds een paar maanden vooral solo. Momenteel druk bezig met het schrijven van liedjes voor zijn EP die in de loop van 2019 uit zal komen.

Lees meer

Timo de Jong & Band

Tijdens WinterWelVaart is Timo onze troubadour. Op 8 en 9 december trekt hij langs WinterWelVaart in Appingedam, Zoutkamp en Sappemeer. Op 22 en december is hij te zien op WintgerWelVaart in Groningen.

Lees meer

The Desmonds

These garage-infused indie-rockers from Groningen don’t mind some zany antics. They are loud and weird, but tight as hell. Two guitars, bass and a drum kit is all they need to put a massive smile on your face.

Lees meer

Shaken & Stirred

Dit viertal ogenschijnlijk brave huisvaders gaat haar boekje ernstig te buiten. Hier, buiten de gebaande paden, waar het schuurt, waar het piept en kraakt, daar gebeuren de mooiste dingen.

Lees meer

Tiny Room Records

Tiny Room Records - Howart: Utrecht - intieme noisepop Tiny Room Records - Astral Swans: Canada - Eigenzinnige Songwriter Tiny Room Records - Sven Agaath: Utrecht - Powergrunge

Lees meer

¿mon3y

¿mon3y maakt allwave. In een poëtische poging om licht te maken, presenteren we het geluid als steen. Inspiratie halen we uit Japanse traditionele muziek, volksmuziek van over de hele wereld, minimalistische componisten als Steve Reich en Erik Satie, en hedendaagse trap.

Lees meer

Seewolf

Ontstaan onder het licht van de vuurtoren, uitkijkend over de Waddenzee. Donkere luchten, geïsoleerde plekken en veranderende landschappen. Seewolf ademt de lucht van het Noorden. Wegdrijven op WinterWelVaart was nog nooit zo makkelijk.

Lees meer

Springveer AFGELAST

AFGELAST! Springveer is de dadrock van de toekomst. De drie leden van de noise- en krautrock band hebben een haat/liefde verhouding met Chinees eten, Landerbräu en Opeldealers en hun noisy, repetitieve nummers zijn de gulden middenweg tussen Neu!, The Jesus and Mary Chain en Preoccupations.

Lees meer

Kittiwake

Drie vrienden hadden teveel plannen, teveel ideeën en teveel stemmen in hun hoofden. Kittiwake is ontstaan om die creativiteit vorm te geven: muziek zonder regels of restricties, met als enige doel om mensen aan het dansen te krijgen.

Lees meer

Polycentric

Polycentric is een viertallige alternatieve band afkomstig uit de stad Groningen. De band gevormd door 4 vrienden, halen met hun eigen sound en fabelachtige teksten, space rock, experimentele rock en psychedelische invloeden naar voren.

Lees meer

Tolls

Tolls (Daan van Beijeren) brengt zijn publiek tot zwijgen en dat is niet vreemd. Volgens 3voor12 is Tolls een interessante verrassing die de aandacht van zijn publiek met een glimlach weet te pakken. Geboren op een woonboot in Amsterdam, heeft singer-songwriter Tolls de golving van het water meegekregen met zijn luistermuziek met indie en pop-invloeden.

Lees meer

Launchable Socks

De dromerige elektronische pop van Launchable Socks zal je meenemen op een reis door een gevarieerd muzikaal landschap, waar computerige bliepjes en bloepjes afgewisseld worden met sfeervolle ambient stukken die je het ene moment zullen laten wegdromen, en het andere moment zullen doen dansen.

Lees meer

Bear Valour

Donkere folk met dromerige, verlangende ondertoon wordt doorvlochten met samenzang van vier zangeressen. Deze vlijmscherpe harmonieën zorgen samen met stevige contrabas, gitaar en subtiele synth, voor een warm en intens geluid.

Lees meer

Timo de Jong

Tijdens WinterWelVaart is Timo onze troubadour. Op 8 en 9 december trekt hij langs WinterWelVaart in Appingedam, Zoutkamp en Sappemeer. Op 22 en december is hij te zien op WintgerWelVaart in Groningen.

Lees meer

The Woodsmen

Muzikaal grootgebracht met hele andere muziekstijlen dan deze, hebben de bandleden elkaar toch weten te vinden in deze Americana combinatie. En deze diverse muzikale herkomst is zeker te horen bij een optreden van The Woodsmen.

Lees meer

Elph

Met ervaring in een hemels en een aards koor heeft Elfriede inmiddels genoeg in huis om solo te gaan. Met een zuivere stem die kan fluisteren maar die als het nodig is zo de waterplas kan oversteken. Gefrustreerd door zijn mislukking als flamenco gitarist is Paul maar liedjes gaan spelen die hij aankan: zijn eigen liedjes dus. Hij schrijft hier ook de teksten bij.

Lees meer

Silke van Wijngaarden

Singer-songwriter Silke van Wijngaarden (1999) komt uit Groningen. Ze schrijft melancholische, melodieuze luisterliedjes. Met haar mooie kenmerkende stem brengt ze haar eigen nummers onder begeleiding van piano en gitaar.

Lees meer

Avery plains

Indienoiserockers met melodie in de donder uit Groningen. Ooit een tienkoppig monster, tegenwoordig houden ze het overzichtelijk en een stuk transparanter als kwartet. En mag Avery Plains dan wel bezielen?

Lees meer

The Fiscus

Ruig en vrolijk, rammelend en strak, swing en punk – met zulke ambitieuze tegenspraak beschrijft het rock en rollende The Fiscus zichzelf. In werkelijkheid is The Fiscus een jonge groep vriendelijke vrienden die, gebonden door een grote liefde voor muziek, sinds enige maanden belangrijke delen van Nederland op zijn indiebeentjes doet dansen.

Lees meer

Bear Valour

Donkere folk met dromerige, verlangende ondertoon wordt doorvlochten met samenzang van vier zangeressen. Deze vlijmscherpe harmonieën zorgen samen met stevige contrabas, gitaar en subtiele synth, voor een warm en intens geluid.

Lees meer

Cochon Bleu

Met Cochon Bleu op het podium is het altijd feest! Deze ontzettend energieke live-band weet een geheel eigen interpretatie te geven aan Cajun. Voor hun laatste plaat hebben ze ook een draai gegeven aan Top2000 evergreens, verwacht live ook een bruisende mix van eigen materiaal, en Cajunstile-covers van ons allen bekende nummers.

Lees meer

Doggy Back Writers

Indie, folk van de Hondsrug.. Met de poten in de klei, en de rug op een hunebed. Is dat Americana, of is dat Gronincana? Drenthana? Hoe je het ook noemt, de Doggy Back Writers maken heerlijke, eerlijke, positieve muziek de zaterdag mee te beginnen.

Lees meer

Herbie’s blues

Herbie’s blues. Hij zingt en speelt mondharmonica. Ook wel bekend van high tempetature en Groningse bluesliedjes!

Lees meer

Subterranean Street Society

Project van de Deense Louis, die als straatmuzikant in Amsterdam furore heeft gemaakt en inmiddels een graag geziene gast ook in Groningen is. Harde resonator-gitaar en en sleazy, strakke ritmesectie staan garant voor vuige country ‘n roll. Met de vele Popronde-optredens dit jaar zijn ze helemaal klaargestoomd om de Nicolaas Mulerius af te sluiten.

Lees meer

The Cherees

Gitaar en stem van Arnold van The Monroes Los Obamas en zoveel andere leuke dingen. Bas en stem van Fiona van de Boogiechillers, en Arnoud op drums die ook met The Monroes speelde… Als de muzikanten goed zijn weet je dat de muziek dat ook wordt. Dit nieuwe bandje mixt surfy poppy Allah-La’s met shoegaze en garage van Jesus & Mary Chain. Prima combi toch?

Lees meer

Sunroadtrip

Sommige mensen zijn niet weg te denken uit Groningen muziekstad. Trombonist Obed Brinkman, bassist Harrie Kingma en songwriter Henja Dijksterhuis zijn er zo 3 van. En als die dan ook nog eens samen een bandje beginnen, dan horen ze natuurlijk op Winterwelvaart! Kom je warmen aan de heerlijke orgeltjescountry van deze gloednieuwe band.

Lees meer

The Train That Sailed

The Train That Sailed and Friends debuteert op WinterWelVaart met een showcase van experimentele en interactieve werken, speciaal gemaakt voor deze avond. Wees welkom op hun schip voor een avond van transdiscipliniare artistieke performances en happenings, “exploring a message in a bottle”.

Lees meer

NoNo & The Sinking Ship

Als je jezelf omschrijft als one-woman banjofolktrash laat je weinig aan de verbeelding over. Een brok banjo-energie, bij vlagen ruig, en erg aanstekelijk. Hopelijk voor schipper Tsjerk van de Willem Jacob blijft het dit feestje bij NoNo, en niet the Sinking Ship!

Lees meer

I took your name

I took your name staat bekend om zijn meanderende, verhalende nummers. Zijn geschiedenis met postrock, ambient en slowcore/folk zijn ingrediënten geworden voor verrassend fijne melodieën.

Lees meer

Catself

Van oorsprong is ze Fins, maar door het vele reizen een ware globetrotter. Dat hoor je ook in de muziek. Catself creëert sprookjes met energie en humor. Bijzondere, quirky liedjes die je achterlaten met een glimlach. Verwacht een intieme, akoestische show en laat je betoveren.

Lees meer

Cirrus Minor

De winnaars van de Popgroningen Talent-award staan op WinterWelVaart. En gelukkig zijn dat Cirrus Minor! Met hun sleazy mix van ranzige stoner a la Kyuss en catchy rock richting Foo Fighters weten zij het perfecte feestje te bouwen om het hoofdpodium mee af te sluiten.

Lees meer

Alcuna Wilds

De combinatie van mens en elektronica werkt wonderwel bij de atmosferische band Alcuna Wilds. Met krachtige beats, sterke melodieën en reflecterende zangpartijen nemen ze je mee in een gelaagde trip.

Lees meer

A Liquid Landscape

Lange, uitgesponnen nummers, met ruimte voor verstilling en explosie. De perfecte soundtrack voor een gezellig maar winterse avond. Deze Groningse progressieve postrock band geeft eindelijk weer eens een show in eigen stad!

Lees meer

Reisverhalen uit de achtertuin en veel verder weg

Geheel in de traditie van de scheepvaart, neemt verteller Erwin Zantinga je mee op ontdekkingsreis. Aan boord van de Loodskotter ontdek je een klein reiswalhalla. Hier word je verrast door een scala aan avonturen die je inspireren om je tas te pakken en het onbekende te ontdekken.

Lees meer

Books 4 life | GRATIS tweedehands boekenwinkel

Ook dit jaar is tweedehands boekenwinkel Books 4 Life een enthousiaste deelnemer aan WinterWelVaart. De boekenwinkel wordt volledig gerund door vrijwilligers en de boeken worden gedoneerd door klanten. Van de opbrengst van de verkoop in de winkel gaat 90% naar goede doelen.

Lees meer

Demonstraties grafische technieken

Tijdens WinterWelVaart is het Grafisch Centrum Groningen te gast op de zeilklipper de Gouden Bodem. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur worden er demonstraties gegeven in verschillende grafische technieken.

Lees meer

Mastklimmen: kinderprogramma op het schip De Jantje

Aan goede tradities moet je niets veranderen. Daarom is het ook dit jaar weer mogelijk om in de mast van de Jantje te klimmen. Ben jij stoer genoeg?

Lees meer

Eilanden reis | Theatervoorstelling

Ga tijdens WinterWelVaart op Eilanden reis! Met deze voorstelling word je door de deelnemers van Kraack meegenomen tijdens hun reis over de zee naar bijzondere eilanden waar van alles staat te gebeuren.

Lees meer

Beno, Boissevain en Berlage in Hoge der A 7

Net als in vorige jaren brengt Beno Hofman tijdens WinterWelvaart 2018 een stukje geschiedenis van de Hoge der A. In de tuinkamer van Hoge der A 7 kruipt hij in de huid van prof. Ursul Boissevain, eigenaar en bewoner in de periode 1899-1911.

Lees meer

Spinbarg: Sagen van de zee

Krijg je net als ons niet genoeg van oude Groninger zeeverhalen? Spinbarg brengt ze op eigen wijze weer tot leven met film en muziek! Bijvoorbeeld in een animatiefilm over een roemruchte piraat, die in één teug een beker met wel vier liter bier opdrinkt!

Lees meer

Zeewoorden | poëzieprogramma

Wat is er toepasselijker op een schip dan een avond over de zee? Dichteres Renée Luth en dichtvrienden dragen aan boord gedichten voor over de zee en alles dat daarmee te maken heeft. Schepen, varen, havens, zeemannen, zeevrouwen, vuurtorens, zeedieren, zeemeerminnen, piraten, de diepzee, golven, stranden, schelpen.

Lees meer

Lie Down & Listen| muziek & storytelling

Cultureel Studentencentrum Usva presenteert de populaire Lie Down & Listen concerten en storytelling sessions op het schip De Verwondering. Iedereen kan zo nu en dan wel een moment gebruiken om het dagelijkse leven te ontvluchten. En laat Lie Down & Listen nu de ideale manier zijn om te ontspannen. Op vrijdag 21 december tussen 16.00 -22.00 uur zijn er afwisselend concerten en voorleessessies bij

Lees meer

Kartondruk met een echte pers

De werkplaats op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum is tijdens WinterWelVaart het domein van kunstenaar Paula Biemans. Met haar mobiele ets-pers, wordt deze plek omgetoverd tot atelier.

Lees meer

Smederij Kloosterhuis Smeeddemonstraties

Klaas Kloosterhuis heeft zich gespecialiseerd in het maken van historische voorwerpen. Op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum geeft hij demonstraties vanuit zijn vijftiende-eeuwse smederij.

Lees meer

VRIJDAG

Tussen de workshops, verhalen en ontdekkingen door, zorgt VRIJDAG voor pop-up concertjes! Zo is het Noordelijk Scheepvaartmuseum tijdens WinterWelVaart ook podium en decor voor akoestische muziek.

Lees meer

Strandjutter Ed

Kindervoorstelling vanaf 4 jaar door Studio Tape. Strandjutter Ed woont in een klein vuurtorentje op het strand. Hij is druk bezig met zijn RiRaRanja machine om van vervuild ZiZaZeewater heerlijke, frisse ranja te maken. Maar plots laat de wind van zich horen en klotsen de golven het strand op.

Lees meer

“Kom aan boord!” – verhalen van een schipperszoon

Hoe was het om als kind op een schip te wonen? In de intieme stuurhut van het Noordelijk Scheepvaartmuseum geeft schipperszoon Henk Vos je een bijzonder kijkje in het schippersbestaan.

Lees meer

De woordenboot

Poëzie-/ schrijfworkshop voor groep 4 t/m 8. Elk kind zou weleens een zeerover willen zijn! Met De Woordenboot spelen we dat we piraten zijn… Eerst verkleden we ons natuurlijk als piraten. Want anders mogen we niet mee op het papieren schip.

Lees meer

Onderwaterwereld

Workshop voor kinderen (en ouders) door Koos Buist.Op de zolder van het Scheepvaartmuseum gaan we in drie dagen de diepte van de zee in. Onder begeleiding van kunstenaar Koos Buist bouw je mee aan een mysterieuze onderwaterwereld!

Lees meer

Verhalen van walvisvaarders

Hoe zag het leven van een walvisvaarder eruit? En welke avonturen beleefden ze onderweg? Anne-Goaitske Breteler (22) schreef een prachtig boek over de walvisvaart: ‘De Traanjagers’.

Lees meer

Maak je eigen zeeheldenfoto

Alle trossen los! Maak een bijzondere foto van jezelf terwijl je vaart op de woeste zee, vliegt op de rug van een zeemeeuw, bovenop een vuurtoren staat of...alles wat je nog meer kan verzinnen!

Lees meer

Expeditie Scheepvaart

Rondleiding voor kinderen (en ouders) door Evert-Jan Soepboer in het Scheepvaartmuseum. Kaartenmaker Evert-Jan Soepboer maakt je wegwijs in deze nautische wereld van weleer. Met een kaart in de hand ga je op zoek naar de bijzondere en soms ook gekke voorwerpen die de geschiedenis ons heeft geschonken.

Lees meer

Sleepboot nr. 4: De teken-tobbe

Voor een uniek portret stap je aan boord van Sleepboot 4, oftewel 'de teken-tobbe'! Illustrator Pirmin Rengers heeft zijn tekengerei meegebracht, en maakt in deze knusse setting een mooi portret van jou. Deze krijg je natuurlijk gewoon mee: een origineel aandenken aan WinterWelVaart!

Lees meer

Koren

Geen goede wintermarktsfeer zonder een koor. Tijdens WinterWelVaart krijgen verscheidene koren uit Groningen en omgeving de kans om zich te laten horen op en rondom de wintermarkt.

Lees meer

VanDeStraat

Je hoort liedjes van onder andere Michael Jackson, Bruno Mars, Pitbull en 50 Cent maar dan volledig versleuteld in het Gronings. Gebracht met verve, humor en Groningse trots.

Lees meer

Shoe Eating Rabbits

Vanuit verschillende muzikale windstreken hebben The Shoe Eating Rabbits elkaar gevonden. Gevonden in de behoefte zoveel en zo vaak mogelijk muziek te maken. Viool, accordeon, resonatorgitaar en meerstemmige zang maken het mogelijk om overal te kunnen spelen.

Lees meer

Shitfaced Mermaids

De Shitfaced Mermaids, het Groningse freak folk collectief van onduidelijke omvang! Accordeon, zingende zaag, bouzouki, klarinet, zelfgemaakte basjo, welk instrument er ook maar aanspoelt, de nog naproestende eigenaar wordt zo het podium opgeduwt.

Lees meer

Christmas Carol Singers

Op zaterdag 22 december organiseert dirigente Ella van Osnabrugge de eendaagse workshop “Christmas Carol Singers”. Deze workshop is bedoeld voor enigszins ervaren koorzangers, die thuis hun partijen kunnen instuderen. Er wordt vierstemmig en a capella gezongen.

Lees meer

Popkoor VET!!

Popkoor VET!! is een swingend pop/soulkoor met een unieke formule: de 11 dames van VET!! zingen naast hun koorpartijen ook allemaal solo. Het repertoire van VET!!

Lees meer

Provinciaal Jeugd Orkest Groningen

Fanfaremuziek ouderwets? Welnee! Het Provinciaal Jeugd Orkest Groningen is een bruisend fanfareorkest dat al meer dan twintig jaar jonge blaasmuzikanten uit de provincie Groningen samenbrengt om met elkaar muziek te maken. Tijdens WinterWelVaart zullen ze van het schip afknallen!

Lees meer

Popkoor YES

Popkoor YES is een enthousiast popkoor uit Eelde-Paterswolde dat is opgericht in 2012. Ze bestaan uit ongeveer 30 personen, onderverdeeld in sopranen, mezzosopranen, alten en mannen (samengevoegde stempartijen). Ze zingen bekende popsongs, zowel recent als oudere hits. Popkoor Yes staat voor samen plezier maken en gezellig zingen en swingen met het oog op goede kwaliteit.

Lees meer

Amane

Amane is een a-capella-ensemble uit de stad Groningen, bestaande uit veertien jonge enthousiaste vrouwen.

Lees meer

Bert Hadders & Joost Dijkema

Tradities zijn er om in ere te houden, voor de zesde keer in successie verzorgd Bert Hadders een optreden tijdens het WinterWelVaart weekend bij kunsthandel Peter ter Braak.

Lees meer