De Kat

DE KAT is een muzikaal broederschap dat ontstond tijdens jamsessies en is in 2015 officieel geboren. De band speelde zeven keer op Eurosonic en stond daarnaast op evenementen als Rhythm & Blues Night, Surfana, Le Mini Guess Who, Noorderzon en Burning Man. In 2019 slaat De KAT een nieuwe weg in en bundelt ze haar krachten met zanger en frontman Goya Buitenhuis wiens energie en zanglijnen een topcombinatie zijn met het duivelse gitaarspel dat we van De KAT gewend zijn. 

SCHIP: NICOLAAS MULERIUS
VRIJDAG: 19.00 / 21.00 / 23.00


“De muur van geluid plus de energie van de frontman blijken een topcombinatie” 

3voor 12, Big Rivers, 2019 

“Het Groningse De Kat maakt jaloersmakende bluesy, psychedelische rock, die – zeker voor een instrumentaal gezelschap – live en op plaat opvallend dampt. Je hoort dat de band in ontsproten aan jamsessies.” 

Pinguin Radio, Never Mind The Hype “DE KAT is een niet te missen act. Wat de vier op hun tweede brengen tart immers zo ongeveer elke verbeelding.” (****)

ALTCOUNTR.BE 

“Er komt veel moois uit Groningen. De stad met misschien wel de levendigste muziekscene van Nederland verrast de liefhebber dit voorjaar met DE KAT, een opmerkelijk gezelschap, dat een geheel eigen draai geeft aan de blues. Instrumentaal, en zeer psychedelisch, met de wortels diep in de muziek van Big Brother and the Holding Company en Peter Green’s Fleetwood Mac, brengt de band dit voorjaar zijn tweede album uit, eenvoudig getiteld ‘De Kat II’.” 

BluesMagazine 

“De spannende instrumentale nummers zijn moeilijk te categoriseren, maar dat komt alleen maar omdat de band met zijn combinatie van psychedelische klanken, aan The Shadows herinnerende passages en een bijna spaghetti achtige sfeer een volstrekt eigen smoel heeft.” 

De Gitarist 

Mocht je nog niets van hen gehoord hebben, probeer je dan voor te stellen, hoe het er op het kruispunt tussen surf, blues en psychedelische rock aan toe gaat. Gitaren die janken, beurtelings bedaard en ongebreideld. Bas en drums in een niet weg te denken dienende rol. Om sfeer draait hier hoegenaamd alles. Behoedzaam wordt vaak gezocht naar een climax. Omzichtig besluipt DE KAT haar prooi alvorens genadeloos toe te slaan. En dat vrijwel volledig instrumentaal. 

CTRL. ALT. COUNTRY 

“De muziek is een mengeling van Blues en de Acid Surf van onder andere Dick Dale. Goede instrumenten en gevoel voor de muzieksoort en dat is lekker luisteren.” 

Arrow Classic Rock, Bluesbox 

“Maar toch: de plaat was niet van de Thorens af te krijgen, keer na keer en nog maar een keer. Sound! Sfeer! En de klanten maar vragen: wat is dit? Tja, DE KAT, we weten er ook niet zoveel van, maar goed is het wel.” 

Jan Kooi (Elpee)